Playground är från början till slut en enda lång lektion och är tänkt att pågå i många år, hela tiden med nya elever som involverar sig och lär. Elever som varit med tidigare år lär upp nya.

De får träna på att söka information, bedöma denna, ta välgrundade beslut både enskilt och i grupp, de tränar på att kommunicera, organisera och anpassa sig, att argumentera för sin sak, att följa tagna beslut, att skapa, att tänka och verka långt utanför deras sedvanliga ramar.

De får också lära sig, på egen hand, hur saker hänger ihop, varför man behöver lära sig att kunna skriva olika sorters brev, varför matematiska förmågor behövs i livet, varför samhället är uppbyggt som det är och hur det fungerar, hur viktigt det är att vara påläst och förberedd och inte minst hur många goda krafter som finns ute i världen, redo att hjälpa dem.

Det som krävs av oss vuxna är att vi låter dem försöka. Att vi har tålamod och accepterar att Playground handlar om att de ska lära sig och att det får ta sin tid. Att vi låter dem få försöka år efter år tills de hittar rätt. Målet är aldrig att allt ska fungera perfekt, bli av, att de ska ha kommit ihåg att göra allt. Målet är att de tidigt i deras liv ska få känna luften under deras vingar, styrkan de har och lära sig att våga försöka flyga. Att det är ofarligt att inte kunna allt direkt och att gemensamt stötta varandra när det inte blev som tänkt. Självklart guidar vi dem med rätt sort frågor och vi hjälper dem också tillrätta men vi tar aldrig över. Att något (enligt oss) inte är optimalt är inte samma sak som att det är ett problem. Om de vill ha något men sedan inte agerar genom att till exempel be om hjälp, så låter vi det vara så. Ska det bli av så måste de agera, annars händer inget. När de sedan sätter igång så får de all hjälp de behöver. En del behöver mer hjälp med att komma igång, andra mindre, men alla ska ta första steget på egen hand.